tisdag 16 december 2014

Lucka 16

Ras fakta


"Envis, intelligent, arbetsglad, lättlärd, rolig, krävande, pigg, glad, viljestark, slug, intensiv, lurig och reserverad. Ja, detta är bara några av de beskrivningar som man hör om "tollaren", den minsta av våra retrieverraser.
Nova Scotia Duck Tolling Retriever är en förhållandevis ny ras i Sverige. Den första kom hit 1984, men i hemlandet Kanada går historien så långt tillbaka som till mitten av 1600-talet. Tollaren är liksom alla andra retrievers en jakthund, framavlad att apportera döda och skadade fåglar. Men tollaren skiljer sig från övriga retrievers i och med att den även är avsedd att användas i ytterligare ett moment. Den lockar fåglarna inom skotthåll och det är detta som kallas tolling.
Tollarna är dock oerhört mångsidiga och har visat sig fungera mycket bra även i andra jaktsammanhang, framförallt som eftersöktshundar, men även i stötjakt.
På lydnads- och brukstävlingar har tollarna lyckats mycket bra och på senare år har antalet hundar ökat kraftigt i denna typ av hundsportsarrangemang. Agility och flyball är andra grenar som tollaren enligt många är som "klippt och skuren" för"
Källa: tollarklubben


Mina egna tankar om rasen, det är en lättlärd, envis, smart hund man har att göra med, för smart ibland, så e på både gott o ont, en arbetsnarkoman får man med sig när man skaffar en tollare, en hund som älskar att jobba, allt från bruks, agility, freestyle, rally, tjänstehund, ja vad du än vill göra så är tollaren med på de, det är en jakthund (apporterande fårgel hund som ska tolla först innan jägaren skjuter och tollaren sedan hämtar fågeln), vissa har mer jakt i sig än andra. Det finns även dem som jagar annat än fågel med sina tollare och det går alldeles utmärkt, dem funkar även till eftersök. Som sagt vad du än vill göra så funkar tollaren, mina personliga åsikter är att man inte bör skaffa tollare om man bara vill ligga hemma, utan det är en arbetande hund som vill arbeta.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar